П`ятниця, 29.03.2024, 07:34Вітаю Вас Гість | RSS

МИХАЙЛІВСЬКА ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА І-ІІІ СТУПЕНІВ

Форма входу
Головна » 2016 » Лютий » 1 » Профілактика грипу та грві
09:12
Профілактика грипу та грві

Профілактика грипу та грві у дітей

1. Вакцинація проти грипу.

2. Повноцінне харчування із включенням у раціон достатньої кількості овочів і фруктів, вітамінів.

3. Поступове загартування з використанням фізичних вправ і водних процедур.

4. Включення в раціон харчування, особливо в сезон підйому ГРВІ, природних фітонцидів - часнику і цибулі.

5. Постійне провітрювання приміщень та їх вологе прибирання. Регулювання вологості повітря в приміщеннях є одним з важливих способів профілактики ГРВІ. Встановлено, що максимальна інактивація вірусу парагрипу відбувається при вологості повітря 80%, грипу - при вологості повітря 50%, респіраторно-синцитіального вірусу - при вологості повітря від 30% до 80%.

6. Проведення перед осінньо-зимовим сезоном загальнозміцнюючих курсів рослинними адаптогенами ( ехінацея, елеутерокок тощо) і полівітамінами. Важливо! Всі медикаменти повинні вживатись лише за призначенням лікаря у відповідності з віком та станом дитини.

На що необхідно звернути увагу:

- Існують деякі особливості клінічного перебігу грипу у різних вікових групах. У дітей молодшого віку передусім можуть з'явитися симптоми нейротоксикозу (блювання, судоми) навіть на тлі субфебрильної температури тіла.

У осіб похилого віку на тлі ГРВІ загострюються серцево-судинні захворювання, активуються хронічні вогнища інфекції, що суттєво впливає на клінічні прояви грипу.

- Захворювання здебільшого починається гостро, з проявів загальної інтоксикації (озноб, відчуття жару, сильний головний біль, біль в очах). Хворого турбують загальна слабкість, ломота в попереку, крижах, суглобах, м'язовий біль, порушується сон.

Привертає увагу вигляд обличчя хворого: гіперемія, одутлість, блискучі очі - загалом воно нагадує обличчя заплаканої дитини. Інкубаційний період при грипі коливається від декількох годин до 3 діб.

- Здебільшого на другу добу хвороби з'являється сухий кашель, починає турбувати біль у грудях. На 3-5 добу кашель м'якшає, з'являється незначна кількість слизового мокротиння. Носове дихання порушене через набряк слизової оболонки.

- Вже в перші години температура тіла може сягати 39-40°С, утримуватись на такому рівні 2-3 доби. Проте, якщо в подальшому гарячка продовжується або розвивається її друга хвиля (загалом триває довше 5-7 діб), це свідчить про розвиток бактеріальних ускладнень.

- Лікування ГРВІ та грипу є складною проблемою, тому його має визначати лікар. Не потрібно займатись самолікуванням, це небезпечно!

При своєчасному і правильному лікуванні хвороба закінчується повним одужанням.

Свинячий грип поширюється Україною.

 Що треба знати про вірус

Симптоми свинячого грипу.

 Як розпізнати небезпечну хворобу

Симптоми захворювання на свинячий грип спочатку майже не відрізняються від тих, які проявляються при ГРВІ та звичайному грипі.

Перші симптоми – головний біль, біль у горлі, ломота в тілі, слабкість. Пізніше проявляються діарея, біль у животі. Потім різко підвищується температура - до 40 градусів, з'являються сильні болі в м'язах, головні болі, нудота, нежить, кашель, а також такі нехарактерні для звичайного грипу симптоми, як блювота, крововилив у внутрішні органи, запалення очей, плутаність свідомості.

 Інкубаційний період може бути від 2 до 4 днів, період поширення вірусу в організмі – до 14 днів.

Грип H1N1

Пам'ятайте, що вірус-збудник свинячого грипу H1N1 може передаватися не тільки людьми, але і тваринами. За наявною на сьогодні інформацією, сам вірус є рекомбінацією людського, пташиного і свинячого грипу і теоретично заразитися ним можна, доглядаючи за тваринами або вживаючи в їжу погано оброблене м'ясо. Між тим, експерти переконані, що при вживанні в їжу термічно обробленої свинини заразитися H1N1 неможливо.

У зв'язку з тим, що вірус свинячого грипу поширюється повітряно-крапельним шляхом, слід дотримуватися санітарного режиму, передбаченого при епідемії респіраторних вірусних інфекцій: коли ви кашляєте або чхаєте, прикривайте ніс і рот одноразовою серветкою або хусткою; мийте руки з милом, особливо після того, як ви кашляєте або чхаєте (у випадку, якщо у вас немає можливості часто мити руки — використовуйте вологі серветки, які містять спирт); намагайтеся не торкатися очей, носа або рота, особливо перебуваючи в громадських місцях; частіше провітрюйте приміщення.

 

  1. На час епідемії максимально обмежте перебування у людних місцях. Уникайте контактів з людьми, у яких помітні симптоми респіраторної інфекції. У випадку, якщо у вас чи ваших близьких з'являться симптоми ГРВІ, постарайтеся максимально обмежити контакт з оточуючими та викличте лікаря додому

 

 

  1. Для профілактики зараження можна приймати вітамін С та ліки-адаптоген: настоянку родіоли рожевої, елеутерокок, лимонник, а також Циклоферон у таблетках або альфа-інтерферон у вигляді мазі для носа — вони допоможуть зміцнити імунітет і підвищити загальний опір організму.

 

  1. У випадку, якщо у вас виникнуть питання з профілактики або лікування свинячого грипу, ви можете звернутися до свого лікаря або зателефонувати на гарячу телефонну лінію Міністерства охорони здоров'я України з інформування про епідемічну ситуацію зі свинячим грипом за телефоном 8 (044) 200 07 80.

Зміцнюйте імунітет напоями.

— ЖУРАВЛИНОВИЙ СІК знижує температуру, “виганяє піт”, тому дуже корисний при грипі.

 

- КАЛИНОВИЙ СІК — давній цілющий засіб при грипі, знижує температуру, знімає м’язові болі, стимулює імунну систему.

 

— ЛИМОННИЙ СІК багатий на мінеральні солі, вітамін С. Він виявляє сильну протимікробну і протизапальну дію. Цей сік можна пити впродовж всієї хвороби, попередньо розбавити гарячою водою у співідношенні 1:1. Лимонним соком добре полоскати горло при грипі.

 

ГОРОБИНОВИЙ СІК містить фітонциди, які згубно впливають на хвороботворні мікроорганізми, тому він корисний при захворюваннях органів дихання.

— Змішайте по півсклянки соку червоного буряка і моркви, додайте по столовій ложці меду і лимонного соку чи соку журавлини. Пити в осінній період вранці і на ніч по столовій ложці.

 

СІК З ЧОРНОЇ СМОРОДИНИ багатий на вітамін С, в якому має потребу будь-яка хвора людина. Відомо, що сік чорної смородини знижує віруси грипу. Крисно не лише вживати цей сік, але й полоскати ним горло.

 

— У разі застуди для зниження температури та як відхаркувальний засіб використовують квіти акації. Треба сказати, що акація лікує тільки “свіжий” кашель, а не застійні явища в легенях та ускладнення після грипу.

 

М’ята покращує травлення, а крім того робить людину бадьорішою та розважливішою. Сучасні дослідження доводять, що м’ята позитивно впливає на роботу мозку.

 

Хрін успішно бореться зі стафілококовими інфекціями. Недарма українці здавна мали звичай кидати у діжку з питною водою корінець хрону.

—Оксолін має противірусну дію у відношенні до вірусу грипу. Оксолінову мазь можна застосовувати як профілактичні заходи що здійснюються в період підвищення захворюваності.

Топ  продуктів з вітаміном С

Шипшина — Традиційно вважається, що найбільша кількість вітаміну С міститься в цитрусових фруктах, але це не так. Найбільше вітаміну С, як не дивно в сушених ягодах шипшини. Слідом за сушеною шипшиною йде свіжий сік , який також містить велику кількість вітаміну С.

 

Ківі — рекордсмен по вмісту вітаміну С. Жоден інший фрукт або овоч не містить стільки засобу для підвищення імунітету. Бажано їсти ківі зі шкіркою — в ній багато грубих волокон. Вони всмоктують у себе токсини і виводять їх з організму. Це укріплює імунітет.

Апельсин радує не лише яскравим кольором, а й користю. Лише один апельсин середнього розміру (150 грамів) забезпечить денну норму вітаміну С.

Червоний перець має унікальну здатність: розширює звужені і звужує розширені судини. У червоному перці, крім вітаміну С, є капсаіцин. Він визначає, буде перець солодким чи гірким .Ця речовина масово знищує ракові клітини.

У капусті вітаміну С більше, ніж у мандаринах та лимонах, особливо це стосується пізніх сортів овочів. Вітаміни у капусті зберігаються довгий час.

Петрушка займає одне з перших місць по вмісту корисних мінералів та вітамінів. У 50 грамах петрушки — добова норма вітаміну С, а по вмісту бета-каротину петрушка не поступається моркві.

"Цибуля — засіб від семи недуг", - каже народна мудрість. З усіх джерел вітаміну С цибуля — найдешевший овоч.

Шпинат називають "мітлою для шлунку", він допомагає знизити тиск, корисний при діабеті і має багато вітаміну С. Його вміст у шпинаті залежить від сезону, найбільше його взимку.

У корені селери багато мінеральних солей, щавелевої кислоти, а вітаміну С — менше. Зате багато його у молодому листі селери. Воно покращує кровообіг, позитивно впливає на судини і нормалізує обмін речовин.

Помідори також містять вітамін С. У пізніх сортах овоча його набагато більше, ніж у ранніх. До того ж, томати — гарні антидепресанти, нормалізують обмін речовин і травлення.

 

Ягоди малини містять 5-11% цукру, багаті на глюкозу, фруктозу і вітамін С. Малина корисна сама по собі, але навіть чай з її висушених ягід, листя і гілок принесе користь організму. Так малиновий вітамін С може бути присутнім у раціоні увесь рік.

Волоський  горіх. Всього п'ять плодів, з'їдених в день, поповнюють добову норму вітаміну С.

Зрілий плід волоського горіха є прекрасним полівітамінним засобом. Його ядро багате необхідними і корисними для життя людини речовинами, вітамінами і мікроелементами. Волоський горіх містить стероїди, коратрітерпеноіди, алкалоїди, дубильні речовини та хінони. У його складі є велика кількість мінеральних солей - кальцію, калію, натрію, заліза і фосфору, а також важливих мікроелементів, які є складовими різних ферментів.

Квасоля - це відмінний продукт для серця, а також для всього організму. Вона містить багато  елементів, які вкрай корисні для здоров'я людини. Вітамін С - потужний антиоксидант, який сприяє засвоєнню заліза, а також допомагає виробленню колагену, що необхідно для підтримки здоров'я шкіри і хрящів. Порція квасолі забезпечує близько 20% денної потреби цього вітаміну. Наявність в плодах квасолі вітамінів В2 і В6, вітамінів С, Е і РР, незамінних амінокислот, роблять її дуже корисним. Квасоля, особливо багата сіркою, яка необхідна при кишкових інфекціях, ревматизмі, шкірних захворюваннях, хвороби бронхів. У складі квасолі багато заліза . Наявність заліза сприяє утворенню еритроцитів, притоку кисню до клітин, підвищує опірність організму до інфекцій.

Квашена капуста- високо цінується за свою здатність довго зберігати найважливіший і найнеобхідніший для організму вітамін С, який допомагає не лише підвищувати імунітет, але й бореться зі стресом та депресією, допомагає виводити токсичні речовини (особливо після вживання хімічних ліків). У квашеній капусті міститься ще ціла низка не менш важливих елементів (вітамін К, вітаміни групи В та противиразковий вітамін U) та мінеральних речовин: натрій, калій, кальцій, фосфор, залізо, сірка, цинк, мідь, бор, кремній. Під час процесу бродіння вона так само збагачується органічними кислотами (оцтовою, молочною). Корисні властивості квашеної капусти дозволяють застосовувати її як протизапальний, загальнозміцнюючий, бактерицидний, знеболюючий і антиканцерогенний засоби. Традиційно квашена капуста використовується для підвищення імунітету, для подолання інфекцій, особливо в зимовий період.

В обов’язковому порядку необхідно звернутися до лікаря в наступних випадках:

відсутність покращення на четвертий день хвороби;

підвищена температура тіла на сьомий день захворювання;

погіршення після покращення;

виражена важкість стану при помірних симптоми ГРВІ;

поява ізольовано або у поєднанні: блідості шкіри; спраги, задишки, інтенсивного болю, гнійних виділень;

посилення кашлю, зниження його продуктивності; глибокий вдих призводить до нападу кашлю;

при підвищенні температури тіла не допомагають, практично не допомагають або дуже ненадовго допомагають парацетамол та ібупрофен.

Лікар потрібен обов’язково і терміново, якщо є:

втрата свідомості;

судоми;

ознаки дихальної недостатності (утруднене дихання, задишка, відчуття нестачі повітря);

інтенсивна біль де завгодно;

навіть помірний біль в горлі при відсутності нежиті;

навіть помірна головний біль у поєднанні з блювотою;

набряклість шиї;

висипка, що не зникає при натисканні на неї;

температура тіла вище 39 °С, яка не починає знижуватися через 30 хвилин після застосування жарознижуючих засобів;

будь-яке підвищення температури тіла в поєднанні з ознобом і блідістю шкіри

 

Переглядів: 423 | Додав: директор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Друзі сайту